Инженерни системиКуполни къщиПермакултурна градинаУстойчив начин на живот

Идеята

Сферата 123 ООД Куполни къщи

дървени енергоефективни куполни къщи

Всичко започна от въпрос, който си зададох преди няколко години: Възможно ли е днес, в сегашното време и на нормална (не извънземна) цена да се построи дървена къща, която да е екологична, комфортна и чудесно климатизирана, в която да ползвам електроуреди, без да имам някакво осезаемо ограничение и едновременно с това къщата да е със самостоятелно захранване с енергия и в годините да реализира съществени икономии?

Събирах и проучвах информация и отсявах семената от плевелите...
Постепенно се очерта съвсем ясна картина за това, как наистина би могло да се случи и всъщност това е началото на нашия проект:

Енергийно ефективни Екологични Дървени Куполни къщи Сферата 123

дървени енергоефективни куполни къщи

Около 75% от консумираната в едно домакинство енергия се изразходва за нуждите на отопление и климатизация. Колко енергия ни е необходима за да топлим една къща? – Толкова, колкото губим през ограждащите я конструкции: прозорци, стени, под, таван. Логично е да се потърси начин да се намалят тези разходи и той е ясен – максимално качествена топлоизолация на къщата, която би намалила енергийните разходи до минимум.
Възможно ли е? Да, ако къщата се построи съгласно високите изисквания за енергийната ефективност.
Това е единият крайъгълен камък за моята визия за идеалната къща.
Другият е къщата да е наистина максимално комфортна, като това понятие за комфорт включва чист въздух, приятна температура, изобилна светлина и простор, високи тавани, топлото усещане на дървени облицовки, жив огън в камината...

Дървените куполни къщи изцяло отговарят на двете основни изисквания: енергийна ефективност и комфорт.

дървени енергоефективни куполни къщи

Те притежават и други предимства със синергичен ефект, т.е. един фактор има влияние в няколко посоки. 

Да започнем с куполната форма. Първо: сферата е с най-малко отношение на площта на външните стени към вътрешния обем сред всички фигури с еднакъв обем, а колкото по-малка е площта на ограждащите повърхности, толкова по-голяма е енергийната ефективност. Благодарение на това предимство на самата форма с куполните къщи се спестява средно 30% от сметките за отопление през зимата или за охлаждане през лятото. Второ: Сферичната форма способства на постоянна естествена циркулация на въздухa в купола, благоприятна на равномерен топлообмен.  Трето: Сферичната форма е естествена природна форма, която носи хармония в себе си. Липсата на остри ъгли изключва несъзнателните конфликти. Акустиката е толкова обемна, че хората веднага говорят по-тихо. Куполната къща е гостоприемна, насърчава комуникацията и взаимодействието между хората. Усещането за уют е почти неописуемо, може само да се преживее...

За останалите предимства можете да прочетете тук...

Kуполната къща е само част от цялостната картина. Представях си как сама отглеждам храната си и съм заобиколена от красиви цветя в моята градина… Следващата стъпка беше да прочета книгата на Линда Удроу  „Пермакултурната домашна градина". Останах възхитена от идеята за Пермакултурна Градина-Мандала, която е модел за хармоничното съществуване между растения, животни, птици, насекоми и хора.

Начинът, по който елементите работят заедно, синхронът, който прави цялото много повече отколкото частите поотделно, са най-впечатляващите характеристики на градината мандала.

Мандалата спестява пространство - наполовина от това необходимо за конвенционална градина. В мандалата всички елементи са в хармонично взаимодействие. Мандалата се засажда с гилдии от растения, където всеки един елемент дава и получава от останалите.

Принципи на пермакултурата:
● Ползотворно използване на минимално количество земя, вода и други ресурси

● Ефективност по отношение на времето и движението. Най-използвани зони – най-достъпни места
● Многофункционалност. Правилно планиране с максимално ползотворно използване на наличните ресурси
● Добър дизайн означава всеки елемент от системата да изпълнява най-малко три функции
● Работа в унисон с природата
● Синергия означава цялото е повече от сбора на отделните части

Седем мандали могат да се обединят в система, позволяваща безкрайно разширяване.


Всяка една малка мандала е с площ 11m² и диаметър 3,8m
Една голяма мандала има диаметър 15m между стволовете на дърветата и 20m между външната линия на короните им

Общо 72 интензивни зеленчукови лехи. Веднъж засадена тя изисква седмично около 4-5 часа работа. За четиричленно семейство тези размери на градината осигуряват всички необходими подправки, пресни зеленчуци и голямо количество плодове.

Мисля си, че радостта от този начин на живот е хубаво да бъде споделена! Представям си общност от няколко приятелски семейства, която сама произвежда всичките си хранителни ресурси и енергия, с високо качество на живот в хармония с природата - едно комфортно общо пространство, където хората да се срещат, да общуват и да си почиват, с места за медитация и занятия на открито, където цялата околна среда да предразполага към връщане на хармоничното състояние.

Ето как разработихме проект за създаването на комфортен, природосъобразен и устойчив начин на живот в малък комплекс от няколко къщи с използване на изцяло екологични източници на енергията. 

Нашата мечта е той да стане реалност. 

 

дървени енергоефективни куполни къщи

 

One thought on “Идеята

  1. Здравейте! Очарована съм от идеята и от известно време ми се върти в глават. Днес реших отново да проуча наличната информация и ви открих 🙂 БлагоДаря, за което, на вас, на себе си, на Вселената…Работя в София, а съм от Шумен, но искам да изградя подобно ЧУДО на Мадара…Искам да ви попитам за възможности за изграждане на такава къща. Освен това, разполагам с контакт на една жена от село близо до Омуртаг, където тя от години прилага принципите на биодинамичното земеделие, както и с хората, основали, първия колеж по биодинамично земеделие в Дряново. Ще се радвам да сме си полезни и да си сътрудничим!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *