полезно

Земното магнитно поле

Земното магнитно поле

Как земното магнитно поле влияе върху човешкото здраве?

Известно е, че всички живи организми са под постоянно влияние на магнитното поле на Земята, която както знаем от учебния курс по физика, е гигантски магнит.

Знаем също, че човешкото тяло е заобиколено от електромагнитна обвивка — аура. Аурата или биологичното поле е електромагнитното поле на човешкото тяло. То може да бъде снимано и измерено.

Земното магнитно поле оказва изключително влияние на отделните органи, тъкани, клетки и целия организъм. Основата на всички телесни функции са електромагнитните процеси. Всички химични процеси в органите и тъканите могат да бъдат обяснени в крайна сметка от взаимодействието на атомните ядра и електроните. Дори човешката нервна система е електромагнитна верига.

В светлината на много научни факти не е изненадващо, че външното магнитно поле има значителен ефект върху здравето.

 

 

Синдром на дефицит на човешко магнитно поле

Преди петдесет години известен японски учен и лекар, д-р Киочи Накагава, описва нова болест, която засяга огромен брой хора на Земята и я нарече «синдром на недостиг на магнитно поле». Д-р Накагава проследил, че много хора имат състояние, много подобно на «синдром на хроничната умора»: лош сън, загуба на апетит, намален имунитет, тенденция към чести заболявания. Болести на ставите, кожата, урогениталната система. Запек, умора, нервност, обща слабост… Типична болест на жителите на съвременния град. Причината за него обаче е различна, а имено това, че живейки в града човекът постоянно се намира е отслабено (екранирано) магнитно поле. Стоманобетонни сгради, автомобили, автобуси, подлези …

 

 

Д-р Накагава доказа, че всяка клетка в организма поради загуба на заряд на мембраната й губи своята жизнеспособност и поради това метаболитните процеси на биохимията, които водят до болезнени състояния, започват да се нарушават. Зареждането на мембраните може лесно да се възстанови чрез поставяне на тъканта в правилното магнитно поле.

Отдавна е отбелязано, че отдихът на открито далеч от цивилизацията и модерните сгради възстановява здравето добре, защото метаболитните процеси се нормализират на молекулно ниво. Причината за това е естественото магнитно поле, ненарушено от околната среда.

Живи органи в изолация от магнитното поле на Земята

Учените от Изследователския институт по биология и биофизика към Държавния университет в Томск и Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките провеждат серия от експерименти, при които плъхове са изолирани от магнитното поле на Земята. Специално подбраните електромагнити компенсираха земното магнитно поле, така че в опитната установка полето е много слабо — 500 пъти по-слабо от обикновено.

При експериментални плъхове са наблюдавани физиологични промени — дегенеративни промени във вътрешните органи. Липсата на магнитно поле има особено силен ефект върху психиката на животните. «Плъховете в немагнитни условия постоянно се борят.» «Агресивността е лудост, плъховете се борят, след това спят в изтощение. В същото време контролните плъхове са спокойни».

Електромагнитно замърсяване

Сега много учени говорят за електромагнитно замърсяване на околната среда от радиочестотни полета. Радио, телевизия, мобилни комуникации, електричество — резултат от научно-техническия прогрес. Полетата с антропогенен произход се различават от природните полета по отношение на енергията (якост на полето, плътност на енергиен поток на ЕМП) и информационни (честотни и времеви) характеристики.

По този начин общата интензивност на ЕМП на много места на повърхността на Земята се е увеличила с 2 … 5 порядъка в сравнение с естествения фон (100 пъти или повече). Какви могат да бъдат отдалечените биологични последици от такъв драматичен скок, по отношение на еволюцията, все още не е ясно.

Някои учени вярват, че този огромен растеж на техногенното замърсяване на електромагнитното поле може да има катастрофални последици за всички живи същества. Други учени смятат, че вредата от прекомерната електромагнитна радиация може да бъде елиминирана чрез рационално регулиране на хигиената на околната среда.

Правилните магнитни полета за поддържане на здравето

Ние се нуждаем от слабо магнитно поле, което да поддържа живота и здравето. Забелязали ли сте какво се случва с градския човек, когато се намира в природата?

Човекът започва да се разболява. Обща слабост, сънливост, главоболие. Познато състояние? Обаче на следващата сутрин се събужда освежен, бодър и отпочинал. След нощ на сън в дървена къща или палатка, се чувстваме много по-добре.

Болезнено състояние е стартирането на естествения процес на възстановяване на тялото, реакцията на тялото на правилния магнитен фон на Земята.

Магнитното поле на Земята е нискочестотно и пулсира с честота от 0,1 до 100 Hz. Преобладаващият честотен диапазон от пулсации на магнитното поле на Земята се нарича шумански резонанс и е приблизително 7,5 Hz (колебания в секунда).

Трябва да се отбележи, че в мащаба на колебанията на мозъчните потенциали, честотата на 7,5 Hz се намира между алфа- и тета вълни. Като правило тази честота в нашия мозък преобладава в онези моменти, когато сме на границата между сън и будност.

Защо живот в куполните къщи е здравословно решение?Железобетонната плоча на обикновената къща с множеството си метални мрежи и арматури представлява стена за земното магнитно поле и го смущава. Дървената конструкция на дървената куполна къща е с много по-малко тегло от конвенционалната монолитна такава възможно е да бъде изпълнена върху единични бетонови фундаменти, без метална решетка в основата на къщата. По този начин осигуряваме наличие на здравословното за човека естествено магнитно поле.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *