ПРЕДИМСТВА НА ДЪРВЕНА СФЕРИЧНА КОНСТРУКЦИЯ

ПРЕДИМСТВА НА ДЪРВЕНА СФЕРИЧНА КОНСТРУКЦИЯ

  • САМОНОСЕЩА КОНСТРУКЦИЯ
Сферичната форма притежава прекрасна самоносеща способност, затова отпада необходимостта от вътрешни носещи и поддържащи елементи на конструкцията (колони, греди). Вътрешният обем на къщата е благодатен за полета на дизайнерската мисъл, което води до свобода при развиването на интериора.
  • РАВНОМЕРНО РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА НАТОВАРВАНЕТО
Колкото по-голям е диаметърът на купола, толкова той е по-устойчив, натоварването се разпределя по-равномерно благодарение на симетричността на формата.
Съвкупността на тези два фактора осигурява висока сеизмична устойчивост. Конструкцията е изключително подходяща за България. Стандартите, проектирането и контролът по изпълнението на проектите са изградени въз основа на специална карта на сеизмичността в страната. За София например издръжливостта на сградите при трус се изчислява до 9-а степен, по скалата на Медведев, Шпонхоер и Карник или около 7,5 по скалата на Рихтер.

Дървената сферична конструкция има прекрасни аеродинамични качества, издържа на вятър до 250км/ч. Отсъствието на прави фронтални стени при куполната къща, спомага въздушният поток да заобикаля сферата. Не се създават зони на високо и ниско налягане, съответно течението около сградата е по-малко.


Куполната форма по естествен начин не позволява прекаленото натрупване на сняг върху къщата и я прави много издържлива на сняг минимум 500-600 кг/м­­2


СРАВНЕНИЕ НА КОНСТРУКЦИЯ, ИЗПЪЛНЕНА ОТ БЕТОН И ДЪРВО

Защо избрахме да строим ДЪРВЕНИ куполни къщи?

Разберете повече за предимствата на този тип стоителство...


Съществуват няколко вида куполни конструкции. По-разпостранените са геодезична и стратодезична форми.
Ние избираме формата на СТРАТОДЕЗИЧЕН КУПОЛ

Разберете тук защо...