Защо да предпочетем дървени керемиди

Покривът с дървени керемиди е една от отличителните черти на куполните къщи на Сферата 123. Така керемидата от екологичен жив материал спомага за създаването на изключителна атмосфера на топлина, комфорт и хармония в дома. Сама по себе си, куполната къща е оригинална постройка, но облицовката ѝ с дървени керемиди допринася за общия красив и изтънчен вид. По този начин домът се слива със заобикалящата го среда и показва загрижеността на собственика за природата и здравето на семейството.

Специфичните дървени керемиди се наричат още шиндли (от немски schindeln - керемиди, holzschindeln - дървени керемиди) - покривен материал под формата на тънки дъсчици. Традицията е характерна за келтите, обитаващи  богатата на горска растителност територия на Западна Европа. Открити са дървени шиндли на келтски опидуми на възраст 4-6 хиляди години.Опидумите са първите средища от градски тип в древна Европа (на латински: oppidum; мн. ч.: oppida). Шиндлите от този период са с дължина 70-80 см и са се редели на покрива на три реда. Върху тях келтите поставяли дълги пръти и ги притискали с големи камъни. Така дървените шиндли са оставали здраво фиксирани на покрива.

Дървените керемиди са познати в руската архитектура като лемех. Те са плоски или с релефен край –заоблени, заострени или под формата на стъпаловидни правоъгълни первази. С лемех са покривани най-сложните архитектурни форми  - църковни куполи, покриви на кули и катедрали. Лемехът се изработвал от трепетлика и, благодарение на свойствата на дървесината, материалът издържал на летните бури и есенните дъждове. По този начин са покрити Покровската и Преображенската църква на остров Кижи ( Онежско езеро, Карелия, Северозападна Русия), които са на възраст повече от 250 години. Свидетелство за издръжливостта на дървените керемиди е и най-древният храм в Русия – църквата „Възнесението на Лазар” от XIV век.

ПРЕДИМСТВА

1. Облицовката от дървени керемиди е с малко специфично тегло – само 15-17кг/м2.

2. Шиндлите могат да се монтират по всяко време на годината. Приложими са във всяка климатична зона, защото издържат перфектно на големи температурни амплитуди. Това е причината да създават неповторима екосистема и благоприятен климат в дървената къща.

3. Изпълнявайки  функцията на изолация, облицовката намалява разходите за отопление като елиминира „студените мостове” и предпазва фугите на прозорците от  замръзване.

4. В зависимост от влажността на въздуха и околната температура, покривът от дървени шиндли сам регулира собствената си водо- и въздухопропускливост. Работи на принципа на „шишарка”. По време на дъжд, покривните елементи се насищат с влага, набъбват, затварят се един друг и предотвратяват проникването на влага вътре. След изсъхване, краищата на керемидите леко се повдигат и осигуряват отлична вентилация на покрива.

5. Освободената от дървесината смола надеждно запечатва всяка пукнатина и херметизира отделните елементи.

6. Дървото има уникалната способност да намалява температурната разлика между вътрешната и външната страна на покрива. Конденз не се образува.

И още...  

За монтажа на покрив от шиндли се използват цепени плочки и само в изключителни случаи рязани. Тайната на цепените дървени керемиди  е не само в това, че по време на производството им дървесината се разделя, запазвайки структурата й,  но и в тънкостите на цепенето. Особено се ценят керемидите с радиално разцепване, при които годишните пръстени от края на шиндела са разположени под ъгъл 30-90 градуса. Керемидите се изработват ръчно, като се цепят със специална брадва. Така дървесината не се пробива през влакната и не се разрушат вътрешните капиляри. Порите остават затворени, което означава, че повърхността е водоустойчива. Това значително удължава живота на покрива и осигурява естествен, оригинален релеф, благодарение на който не се чува шумът от дъжд, градушка и ветрове. По протежение на влакната се образуват жлебове за ефективно оттичане на водата. Що се отнася до издръжливостта, покривите от дървени керемиди могат да се конкурират с такива, изработени от традиционни материали. Производителите на шиндли за дървени къщи гарантират 50 години безпроблемна работа при спазване на правилата за монтаж.

Какви дървени керемиди предлага Сферата 123

Лиственица

Уникален строителен материал. Плътността й, а следователно и здравината й, е значително по-висока от тази на други видове дървесина. Лиственицата се характеризира с невероятна устойчивост на гниене поради своята наситеност със смола. Тя е естествен антисептичен материал. Когато се използва без импрегниране със специални антисептици, покривът от лиственица ще служи около 2 пъти по-дълго от покрива от всеки друг вид дърво. Лиственицата е красива - има необичаен червеникаво-жълт оттенък и прекрасна текстура.

Канадски червен кедър

С много ниско специфично тегло - около 250-290 килограма на кубичен метър. Теглото на покрива от този материал е значително по-малко от теглото на лиственицата. Правослоестата структура на дървесината позволява тя да бъде разцепена сравнително равномерно и ефективно на идеални правоъгълни шиндли.  От големия диаметър на трупа излизат достатъчно широки керемиди, с ширина от 10 до 35 сантиметра. Стандартната им дължина, без съчки, е 610 сантиметра. Порестата структура на червения канадски кедър му дава редица предимства пред останалите видове дървесина. Топлопроводимостта на тази дървесина е много ниска, което позволява по-малък слой изолация. Същата пореста структура гарантира звукоизолация като в звукозаписно студио. Насекомите не обичат червен кедър и го отбягват.  Естественото импрегниране с етерични масла, порестата структура и мекотата й напълно защитават дървесината от гниене, плесен и изкривяване от променящите се температури и влажност.

Термообработена дървесина

Изходният материал е дърво от бор, смърч, лиственица, липа, елша, ясен и бор. Изсушава се по обичайния начин до 8 -10% влажност. Същността на технологията е разработена във Финландия и се състои в обработка на материала с прегрята водна пара и специален режим на нагряване на дървото до температури от 170-240 градуса С.Процесът на термична обработка включва три етапа: В първия се извършва обработка с пара. На втория етап - сушене с отстраняване на влага. Третият етап е постепенно загряване на температура от 120-140С до 200С и по-висока, при което резултатите от предишните етапи се фиксират и цветът на цялата структура на обработения материал се променя (детайлите и точните параметри на технологията са ноу-хау на производителите).

Какви са плюсовете на топлинната обработка? В резултат на силното нагряване и излагане на пара под високо налягане, в дървесината се наблюдават структурни и химични промени. При  изпаряване на неструктурните вещества - смоли, восък, катран, етерични масла и киселини, материалът се уплътнява. Влагата намалява до 3-4%, след което дървеният материал губи способността си да абсорбира вода и да се надува. Единствено при продължително излагане на вода, термичното дърво може да натрупа влага от 8-10%, но в същото време променя размера си 4-5 пъти по-малко от обикновената дървесина в подобни условия. При термообработката се разлагат полизахаридите, дървото престава да служи като хранителен субстрат за микроорганизми и придобива допълнителна устойчивост на гниене. Топлинната обработка намалява хемицелулозата. В резултат на това, обемът на чувствителния към гъбички материал е значително намален, в сравнение с изсушения по конвенционален начин.

Производствени стандарти

Стандартите за шиндел като покривен материал са разработени от Германския институт по стандартизация (Deutsches Institut fuer Normung e.V.)  Действащият към настоящия момент стандарт е от 1996 г. под номер DIN 68119.