КУПОЛ: СТРАТОДЕЗИЧЕН ИЛИ ГЕОДЕЗИЧЕН?

СТРАТОДЕЗИЧНИЯТ КУПОЛ  е архитектурно съоръжение с осова симетрия

Носещата му конструкция е изградена от добре изсушени извити дървени греди. Отличава се с изключителна устойчивост към вертикални натоварвания. 

Стратодезичният купол има форма, която напомня чадър, неговата закрила и здравина, сигурност и конструктивност. Ребрата му се изпълняват от дърво с различна техника. Едно от най-стабилните изпълнения е от слепени сухи дъски. При това слепване е важно да се следва правилната технология на разминаване на всеки следващ пласт. Така изработените ребра се свързват по хоризонтала с допълнителна стабилизираща конструкция , а в горния край, обикновено се съединяват с метален или дървен обръч.

Това изпълнение позволява на върха на купола да се постави и стъклен люк, с който може да се освети цялото вътрешно пространство.

Конструкцията на стратодезичният купол е изключително устойчива на вертикални и хоризонтални (при земетръс) натоварвания. При нея се избягват термомостовете, които са характерни за геодезическия купол в зоната на свързване на отделните триъгълни елементи.

Този тип конструкция има дълга история, датираща още от праисторическите времена. Примерите на сгради със стратодезичният купол: централния купол на катедралата Света София в Истанбул, Свети Петър в Рим, Санта Мария дел Фиоре в Флоренция и много други.

Често носещите ребра на стратодезичният купол се подчертават, както в екстериора , така и в интериора, което извисява формата и придава елегантност и изящество.

ГЕОДЕЗИЧНИЯТ КУПОЛ (геокупол, геодом) е сферично архитектурно съоръжение,  съставено от греди, които образуват геодезическа мрежеста структура, с  добри носещи качества. Куполът е разделен на триъгълници, от които се формира полиедърът, който е близък по формата на сферата.  Особеността на тази технология е, че ребрата с леко различна дължина се сливат във възли . За да се осигури надеждното им закрепване, се използват съединители - специални устройства от стомана, които позволяват свързване на елементите на носещата конструкция.

Популяризаторът на геодезиката е Ричард Фулър, който изследва свойствата на куполите в края на 40-те години на миналия век. По-късно получава патент за изграждането на геодезични куполи.

СТРАТОДЕЗИЧЕН КУПОЛ
стратодезичният купол

ГЕОДЕЗИЧЕН КУПОЛ
геодезичният купол

Наличие на конектори Безконекторни съединения. Няма термомостове, т.е. добра възможност за постигане на стандарт пасивна къща Метални конектори, т.е. термомостове из цяла конструкция
Когато няма конектори Изключително висока сеизмична устойчивост Недостатъчна устойчивост при диаметри по-големи от 9m
Интериор По-лесни вътрешни облицовки Своеобразен, вързан с триъгълна форма, което води до по-сложно изпълнение на вътрешни облицовки
Прозорци Използват се стандартни прозорци Скъпи, произведени по поръчка или често непрофесионално направени
Външна изолация По-лесно поставяне на изолацията. По-трудно осъществима поради спецификата на формата.