ЧИСТОТА НА ВЪЗДУХА

Уют и атмосферата в нашия дом имат пряко въздействие върху качеството ни на живот, физическо и психическото ни здраве. Домът е мястото, което ни прави спокойни, сигурни и удовлетворени. Изключително важна роля за това играе чистотата на въздуха. Сферичната форма и огромен обем на къщата са прeдпоставките за отличната му естествена циркулация.

Също така за чистотата на въздуха допринасят:
1. материалите, от които е изградена къщата и
2. интелигентна система за вентилацията на помещенията

Благодарение на тези фактори в куполната къща се създава чудесно здравословен микроклимат.

МАТЕРИАЛИ

От изключитела важност за чистотата на въздуха е всички използвани материали да имат възможно най-естествен произход, да бъдат свободни от химикали (напр. формалдехид - токсичен и опасен за здравето свързващ елемент).

материали куполни къщиКонструкцията и голяма част от облицовките на куполните къщи са от дърво, което е причината да обръщаме специално внимание за начина на обработката на дървените повърхности. Импрегнацията на дървения материал е на естествена основа без токсични химикали. Дървени настилки и облицовки, а също и мебели от масив са обработени с натурални масла и вакси.

материали куполни къщиВлагоустойчивите OSB плоскости, които използваме са разработени и се произвеждат изцяло в съответствие с необходимостта от природосъобразен начин на живот, с фокус към екологичните материали. OSB плоскостите са произведени от подбрана дървесина и специални смоли, които отговарят не само на високите стандарти на екологичните сгради, а и са с нулево съдържение на формалдехид: Клас E0 (EN 120)

При хидроизолациите обикновено се използват химически вещества, като едни от най-често използваните хидроизолации на битумна основа са на базата на петролни продукти. Поради тази причина ние не използваме битумни керемиди.

Постигаме високото качество на  външното покритие на куполната къща с дървени керемиди от сибирска лиственица, елша или канадски кедър.

Научи повече за СИБИРСКА ЛИСТВЕНИЦА

Топлоизолационните материали, които използваме са без формалдехид в състава си.

материали куполни къщиКаменна минерална вата е топлоизолационен материал, с минерален произход,  произведен чрез разтопяването на вулканичните скали доломит,  диабаз и базалт, при висока температура. Чрез специална центрофуга получената разтопена „лава” се разделя на влакна, които с помощта на иновативното свързващо вещество се формират в изолационни плочи.

материали куполни къщиСтъклена минерална вата принадлежи към групата на минералната вата, тъй като се формира от частици стъкло и пясък от кварц и варовик. Първичната суровина се топи при високи температура и се получава „лава”, която с помощта на въртенето на центробежни колела оформя дълги тънки влакна вата.

И в двата случая се използва свързващо вещество ECOSE® Technology, получено чрез патентован процес на преобразуване на био-вещество на основа на растителна скорбяла в инертен полимер с използване на биотехнология без добавяне на формалдехиди, феноли, акрили, изкуствени оцветители и пигменти.

Свързващото вещество ECOSE® Technology има същата функция, както и свързващото вещество, базирано на фенол-формалдехид при конвенционалните изделия от минерална вата. Осигурявайки здравина, дълготрайност и еластичност, необходими в индустрията за изолационни материали, то свързва влакната. Това е революционно научно откритие, което елиминира формалдехида и фенолите, намиращи се в традиционните свързващи вещества, използвани в различни промишлени процеси.

Минералните вати с ECOSE® Technology не приличат на другите изолации – те са със землистокафяв цвят, получен без добавяне на изкуствени бои, пигменти или акрили. Същевременно продължават да комбинират по уникален начин топлинни и звукоизолационни характеристики, както и механични характеристики с най-висок клас по реакция на огън A1 (негорими материали).

Притежат сертификат EUCEB, който гарантира пълна безопасност и биоразградимост – доказателство на безвредност за човешкото здраве. Минерална вата с ECOSE® Technology е отличена със сертификат Indoor Air Comfort Gold Standard Certificate, като част от Eurofins Indoor Air Comfort Gold стандарт за тестване и сертификационна програма, което означава, че каменната минерална вата с ECOSE® Technology допринася за подобряване качеството и чистотата на въздуха в помещенията,  в които е положена.

ВЕНТИЛАЦИЯ

От една страна сферичната форма и огромният обем на куполната къща, са причината за добрата естествена циркулация на въздуха. От друга страна, след като се положат максимални мерки за подобряване на топлоизолацията на къщата, тя се „херметизира“ (втория вариант, отговарящ на стандарт "пасивна къща")

Ако в такава къща няма механична вентилационна система, начин да се поддържа необходимото качество и чистотата на въздуха и да се постигне степен на обмена на въздуха 0,33 1/h, е да се отварят прозорците най-малко веднъж на всеки три часа за по 5-10 минути. Естествено този начин е абсолютно недопустим от гледната точка на енергоефективност, защото води до големи енергийни загуби. Топлинният комфорт в помещенията се нарушава, губи се въздух с оптимална температура и се вкарва такъв, който трябва да се затопли или да се охлади.

Какви са другите варианти да се поддържа чистотата на въздуха?

Единият е микровентилация през отвори в горната част на прозореца. Регулирането се осъществява в зависимост от силата на външния въздушен поток.

Вторият е проветряване чрез приточни клапи, които се монтират на външните стени или на прозорци. В зависимост от нивото на влажност в помещенията те дозират притока на пресен външен въздух.  Една приточна клапа е достатъчна за 20m2 площ. На вътрешната стена на всяко помещение се монтира смукателна клапа, през която застоялият въздух се отвежда по въздуховоди с помощта на смукателни вентилатори. 

И ДВАТА ВАРИАНТА СА КОМПРОМИСНИ

 Наистина топлинните загуби се намаляват  в сравнение с обикновеното проветряване, но ако искаме да постигнем висока енергоефективност на къщата с минимални разходи за отопление и климатизация и заедно с това автоматично поддържани комфортна температура и влажност на въздуха, идеалният вариант е системата с контролирано подаване и изтегляне на въздуха. В този случай пресния въздух се подава към дневната, спалните и работните помещения, а замърсения се изтегля през кухнята, баните и другите помещения с по-високо замърсяване на въздуха.

ВЕНТИЛАЦИОННА СИСТЕМА С РЕКУПЕРАЦИЯ отговаря на това условие и максимално оползотворява топлината от отработения въздух за подгряване на външния пресен въздух. Наистина високоефективно рециклиране на отработената топлина се получава с топлообменници с насрещен поток и изключително безшумни вентилатори, които се задвижват от електродвигатели с изключително висока ефективност.

С тази технология рециклираната топлинна енергия е от 8 до 15 пъти по-висока от необходимата електроенергия. Системата вкарва точно толкова въздух, колкото е необходим за хигиенния комфорт на помещения (никога не трябва да се подава повече свеж въздух, отколкотое необходимо, защото може да се влоши комфорта на обитаването, като се промени влажността на въздуха).  

Топлообменникът за  рециклиране на отработената топлинна енергия, е сърцето на всяка вентилационна система.


Нова революционна технология – топлообменник с канали и насрещен поток, позволява да се постигне коефициент на полезно действие при оползотворяването на отработената топлинна енергия близък до 100%. Ето защо изтегленият въздух може да подгрее входящия въздух свеж външен въздух от 0 до 18°.

Когато постигаме висок показател на топлоизолацията на къщата, необходимата енергия за отопление се свежда до 10W/m2. Това се равнява на максималния капацитет, който може да се обслужва само от въздуха. В този случай става възможно отоплението и климатизацията на къщата да се извършва САМО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВЕНТИЛАЦИОННАТА СИСТЕМА и отпада необходимостта от изграждане на система за отопление.


Възможно е отоплението, вентилацията, горещата вода за битови нужди и охлаждането да се осигуряват САМО ОТ ЕДИН КОМБИНИРАН УРЕД.