Пермакултурна градинаУстойчив начин на живот

Родово Имение Изворче

Здравейте, приятели на Родово Имение „Изворче". 
Ние сме Алекс и Косьо от „Изворче“. Пишем тези редове, за да разкажем повече за нашето място.

Родово Имение е проект, който включва създаването на самоподдържаща се екосистема от гора, езеро, овощни дървета, зеленчуци, билки и животни и то по такъв начин, че стопанинът да полага минимум усилия за в бъдеще. Родовото имение обезпечава стопаните с по-голямата част от нуждите за храна, ресурси за: гориво, облекло, мебели, строителство, домакински съдове. Това означава и че стопаните променят консуматорските си практики към креативен, разумен, щадящ  планетата дизайн на живот, който ние живеем с радост и препоръчваме на всички! Руския автор Владимир Мегре описва места като нашето в „Звънтящите кедри на Русия"

При нас всичко започна през 2006г. И за сега можем да се похвалим, че като сграден фонд сме изградили къща от бали слама, в която живеем почти през цялата година, конюшня, в която след време отново ще се радваме да имаме кон, скромно бунгало за гости, навес с каравана.

На нашите 14 декара садим основно гора, живи плетове, гора-градина, многогодишни зеленчуци, овошки, редки и декоративни видове, като някой от дърветата и растения садим с идеята и за ботаническа градина. Имаме овощни дървета като черници, череши, сливи, ябълки, круши, дюли и други, някои от които вече дават плодове. Садили сме ги от семки, резници или фиданки. От няколко години активно ашладисваме дивите круши, ябълки, глог и джанки, засадени от дивите животни и нас. От животните имаме засега пчели и калифорнийски червеи. Отглеждаме част от храната си - плодове, зеленчуци, мед, ядки.

В нашата храна е вложена енергията на Любовта. Това означава че се отнасяме съзнателно с растенията и излишъците които продаваме за доход носят същата енергия, тъй като ние не делим растенията на такива, които са отгледани за нас и на такива които са за пазара. Изкуствени торове и химикали не използваме.

След раждането на първият ни син - Индияна през 2014 г., през 2016г., в нашето семейство се роди второто ни дете - Люблян. В тази връзка имаме редица проекти в родовото имение по строеж на пристройка за спане на семейството, баня,тоалетна, лятна кухня  с навес за гости и доброволци, пейки и маса за хранене. Имаме идея за строеж и на място за апитерапия - бунгало с два кошера, върху които може безопасно да се лежи и усеща благотворната енергия на пчелите. Също имаме работа по съществуващите кошери, разширяване на семействата, хващане на нови роеве и запълване на празни кошери, вадене на мед чрез ръчно истискване с цел максимално запазване качествата на меда.

Косим тревата с ръчна коса, имаме и две зеленчукови градини, за които се грижим, ашладисваме и обгрижваме вече ашладисаните дървета. Продължаваме с проекти, които целят осигуряване на вода за родовото имение и нейното почистване за да стане годна за пиене. За момента имаме кладенец, рам помпа за вода от реката и езерото.

Електричеството си го подсигуряваме със слънчеви панели. Работим по втора баня и втора компостна тоалетна. Засега гостите и доброволците спят на палатки и типи, бунгало и каравана. Споделяме опита си в интернет, чрез страница с блогова част и фейсбук.

Ограничаваме консуматорските си практики, но ползваме съвременните технологии за добро. Имаме мобилен интернет, проходим автомобил и някои машини, които сме преценили, че са ни важни и помагат в бита ни.

КАУЗИ на идеята Родово имение
 1. Защо засаждаме половината територия от мястото с дървета
  - Създават въздуха, който дишаме 
  - Качват вода, коята пием от дълбочина 
  - Създават завет и сянка 
  - Правят биомаса и съграждат почва, спират ерозията с корените си 
  - Служат за огрев, мебели, строителство 
  - Дават плодове, ядки, багри
  - Красиви са и ухаят приятно
 2. Регенериране на обезлесени и ерозирали терени от неразумно стопанисване и превръщането им в плододаващи гори-градини използвайки методите на пермакултурата и други щадящи Земята знания и методи.
 3. Намаляване на екологичния и въглеродния отпечатък на семействата живеещи в Родови Имения.
 4. Създаване на хабитати за диви животни, застрашени видове, птици и водни обитатели. (Това са и едни от целите на живите плетове, синорите, горските и водните зони на РИ)
 5. Дар плод и зеленчук: Пътнико драги поспри, От нашите плодове и зеленчуци посадени по оградата даром похапни, На сянка поседни, Глада и жаждата си утоли, Съзнанието и настроението си повдигни И за другите след теб от изобилието остави! 
 6. Събиране и възстановяване на добри практики за щадящо Земята земеделие, здраве и любов в семейството, формиране на съзнателна общност от семейства споделящи сходни ценности, любящо и отговорно отглеждане на щастливи здрави деца.
 7. Събиране и разсаждане на стари (нехибридни) сортове зеленчуци и овощни дървета.
 8. Съвсем нов подход към домашните животни (или отдавна забравени стари знания изтрити от историята), служещи с удоволствие на човека обръщащ се към тях само с любов и уважение за помощ в стопанството (natural horsmansheep, natural beekeeping и др.)
 9. Почистване на прилежащата околна територия от боклуци, както и местностите наоколо, чешми, реки, дерета.
 10. Строеж на енергийно ефективни или още наречени пасивни домове.
 11. Намаляване на консуматорските практики и трансформирането им в производство на местни хранителни продукти и занятчииски изделия, осъзнато намаляване на вещите ползвани в бита до комфортния минимум.
 12. Възстановяване на стари изкуства и заняти, работещи с естествени материали.
 13. Обща работа за създаването на естествени и изкуствени средства за почистването и намаляването на боклука, отпадъците и вредните емисии в района, в партньорство с други хора и организации - и по цялата Земя. 

Reduce, Reuse, Recycle

Косьо и Алекс са на линия, за да споделят техните знания и практически опит с вас! 

Темите, с които могат да бъдат полезни: 
Пермакултура, Гора градина - базови знания.
Дървета -засаждане, живи къщи, ашладисване, стартиране от семена, контакт с финните им тела, пионерни видове, дървета помпи.
Родово Имение - същност, идея, мисия, каузи. 
Стратегия за заселване в земеделска земя: начини за доходи от мястото, избор и дизаин на мястото.
Как да привлечем съмишленици.
Ток, вода, инфраструктура.
Рам помпа за вода, теория и практика.
Природно пчеларство - за да бъдат здрави пчелите и чист меда ни.
Билки, хранителен режим, закаляване и други практики за поддържане здравето на семейството.
Опит в експеримента за общност от събуждащи се хора.
Естeствено раждане и отглеждане на деца.

Заповядайте да бъдем заедно в това интересно приключение
за една по-добра Нова Земя чрез Сътворчество!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *