Цветна градина

Създаване на прекрасна цветна градина с Ясен

Здравейте, казвам се Ясен - създател на ботаническа градина "Борика".
Може би бях четиригодишен или по-малък, когато проявих за първи път любопитство към природата - любопитство, което с времето прерасна в интерес, уважение и любов. Завърших средното си образование в гимназия с разширено изучаване на биология, което затвърди интереса ми към живите организми и тяхната естествена среда. Кандидатствах и ме приеха в специалност „География“ в СУ „Климент Охридски“. След дипломирането ми, записах магистратура „Физическа география и ландшафтна екология“ в същия факултет, като доразвих знанията си и дефинирах ориентацията си към живата природа и нейното богатство. Приключих следването и за кратко се отклоних от изминатия път, започвайки работа в търговската сфера. Тази нова посока ме обогати, но и ми помогна да преосмисля много неща, като ясно ми показа, че мога да бъда истински щастлив, полезен и удовлетворен единствено, ако съм близо до земята и природата.

Напуснах работа и заживях в родното село на моята майка. Там - в Борика, близо до Ихтиман, съм прекарал и съхранил най-хубавите моменти и спомени в моя живот. Върнах се обратно към корените си, но вече натрупал знания и мотивиран да създам нещо значимо. И така, през лятото на 2016 година отворих за посетители Ботаническа градина „Борика“. Знанията, които усвоих в лекциите по почвознание, микро-климатология и биогеография ми бяха от изключителна полза, както при планирането и изграждането на градината, така и понастоящем в грижата и развитието й.

Не беше никак лесно да разширя и превърна двора на баба ми и дядо ми в 10 дка подравнен и красиво терасиран терен с плодородна почва, готов да поеме благородни, редки и чудно хубави растения от 5 континента. Поради лошите почвени условия в по-голямата част от предвиденото място (тежка глина) се наложи създаването на нов почвен хоризонт, който привнесох директно върху заварената почва.

 Започнах с отглеждането на по-непретенциозни видове, като постепенно добавях и по-специфични, стремейки се да им осигуря условия, близки до естествената им среда. Много важно е добре да се познават екологичните изисквания на всяко растение, за да се осигурят добри резултати в отглеждането.
Оттогава насам не спирам да култивирам разнообразието и красотата на градината и се гордея, че съм дал дом на над 400 растителни вида, голяма част от които редки и защитени - дървета, храсти, многогодишни и едногодишни тревисти растения, цветя, водни и блатни растения. Целта ми е създаването на истински богата растителна колекция, с отлични условия за размножаване на растенията. Допълвам проекта си с идеи за образователни лекции за посетителите – възрастни и деца, както и за практически занимания на деца в специално обособено опитно поле. Използвам всяка възможност да обяснявам на хората колко важно е да ценим и пазим природата. Бих искал всеки посетител да си тръгне обогатен, с наситени от красотата и хармонията на градината сетива, с отворено към опазването на природата съзнание. Това е моят начин да се надявам, че можем да променим себе си и да съхраним света, където живеем.
Паралелно с работата по създаването на градина „Борика“, а и след нейното завършване, съм ангажиран в редица екологични каузи на местно ниво. Най-големият ми личен успех и удовлетвореност е запазването на вековна крайречна върбова гора от изсичане - дом за много видове птици и други животинки в близост до село Борика. С мой приятел направихме и поредица от теренни проучвания и наблюдения, в процеса на които установихме голямо орнитологично разнообразие в землището на селото и той изготви електронен определител на видовете. Развивам интересите и познанията си в сферата на глобалната и регионалната екология, устойчиво развитие, орнитология, лесовъдство, ботаника, градинарство и др.
Ще се радвам да бъда домакин на всеки, който обича природата и милее за нейното спасяване. Градината е отворена за посещения от април до октомври включително.

Aко имате нужда от професионален поглед и съвети за създаването на вашата мечтана градина можете да станете доброволец в градина „Борика“ . Така на практика с моята помощ ще можете да усвоите редица техники и познания в градинарството.

Възможно е също така да ви бъда полезен със съвети по оформяне на вашата градина.

През есента и пролетта мога да направя оглед на предвиденото от вас място, което включва оценка на микро-климатичните особености, почвените условия, експозиция на склонове. 

Избора на подходящите видове растения е в пряка зависимост от правилната оценка на природните дадености на конкретното място. Познавам и екологичните изисквания на отделните видове, което е важно условие при избора на мястото за засаждането им. Идеята е растенията да бъдат съчетани по начин, който създава непреходна красота и хармония през всичките сезони

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *