СИБИРСКА ЛИСТВЕНИЦА

Единият от предлаганите и препоръчваните от Сферата123 варианти за външното покритие на куполната къща е СИБИРСКА ЛИСТВЕНИЦА.

За външната облицовка на къщата се използва гонт (дървени керемиди) от лиственица с дължина 40cm и ширина от 6 до 20cm, максималната дебелина е 9-10mm в единия край и 5-6mm в другия. При полагане в три слоя за 1m2 са необходими около 80бр.

Този начин се отличава с малко тегло (1m2 тежи около 15kg), лекота на обслужване и универсалност – дървен гонт може да бъде монтиран на повърхост с наклон от 20 до 90 градуса.


Лиственица заема особено място сред другите хвойнови видове. С нея строят яхти, кораби, покриват покриви по цял свят, правят бъчви за вино и др.
Дъревесината ѝ е с червено-кафяв оттенък и се отличава с висока здравина и влагоустойчивост
Тя незначително отстъпва на дъба по твърдост, но го превъзхожда по якостта си, която е 96 МPа срещу 94 МPа на дъб. 

Изумителното е , че благодарение на особенният състав на смолата, лиственицата с времето увеличава якостта си. 

Най-отличителен белег на лиственицата се явява естествена устойчивост към гниене, благодарение на присъствието в нея на специално природно вещество (камед).

Установено е, че запечатаната със смола дървесина не пропуска въздух и вода по фугите.


Предимства на гонт от лиственица

  1. Отлични показатели на звуко и топлоизолация
  2. Устойчивост към образуване на конденз и статично електричество
  3. Високо съдържание на смола и плътност на дървесината прави лиственица устойчива на гниене, образуване на мухъл, а също и дървояди.
  4. Висока износоустойчивост - дълъг период на експлоатация, без загуба на естетични и функционални качества.
  5. Висока устойчивост на външните условия, херметичност. Под въздействие на водата лиственица не гние и подобрява своите качества.
  6. Екологична чистота, отсъствие на необходимост от допълнителна обработка. Без използване на химикали гонт от лиственица издържа два пъти по-дълго в сравнение с друга дървесина.
  7. Естетическа привлекателност поради своеобразна структура на дървото и разнообразие от оттенъци – от светъл-меден цвят до бордо.